Vetenskapen förklarar: Därför rodnar vi

Den röda färgen på kinderna kommer ofta smygande, när vi minst behöver den, och medvetenheten om rodnaden förstärker den bara. Så varför rodnar vi? Vetenskapen försöker ge svaret.

16 december 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrerad Vetenskap

Vi är det enda djuret som rodnar. Alla människor gör det – men varför?

Forskare förstår inte riktigt vad som ligger bakom, men man vet att fenomenet är en cocktail av både fysiska och psykologiska reaktioner i vår kropp.

När vi försöker hålla tillbaka en rodnad blir den i regel bara värre – och rödare. Det säger Corine Dijk, som är klinisk psykolog vid University of Amsterdam, till Time.

Du kan inte kontrollera det

Rodnad är en okontrollerbar reflex och utlöses när man blir generad eller upplever känslor som skuld, skam, ilska och romantisk stimulation.

Du kan till exempel rodna, när du pratar inför en stor grupp människor eller med en person du är förälskad i.

I dessa situationer utsätter du ditt nervsystem för överarbete – och det sänder signaler till musklerna i ansiktet att slappna av. Avslappningen får små blodkärl i din hud i exempelvis kinderna att utvidga sig.

Då uppstår den synliga reaktionen: Utvidgningen får blod att samlas i ett slags pöl, och det ger dina kinder en synlig röd färg.

Se mer om rodnad.

Ljus hud rodnar tydligare

En undersökning utförd av Peter Drummond vid Murdock University i Australien, som forskar på rodnad, visar att kvinnor rodnar mer än män.

Peter Drummond har även funnit att personer med ljus hud rodnar mer synligt än personer med mörk hud.

Det är framför allt socialt obehag som ger upphov till röda kinder. Personer med sociala fobier har en tendens att rodna tydligare än andra. I sådana sammanhang är rodnaden ett uttryck för att vi upplever att vi har misslyckats socialt sett.

Läs också

Kanske är du intresserad av...