Vetenskapen kartlägger vår beröringsskräck

Hit och inte längre! Män klarar inte av att en annan man rör vid deras fötter. Å andra sidan är det nästan fritt fram på hela kroppen, så länge främlingen är en kvinna. Det visar ny forskning, som kartlägger européernas beröringsskräck.

3 november 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Kroppen och beröringens gränser

En kärleksfull klapp på baken av din partner bemöts med ett överseende leende, medan en närgången främmande person på bussen får de flesta att dra sig mot dörren.

Att vi i högre grad uppskattar smekningar från närstående personer och rynkar rynkar på näsan åt främmande personers beröringar kommer kanske inte som någon större överraskning.

Frågan är dock var vi egentligen sätter gränsen gentemot föräldrar, vänner, syskon och ytligt bekanta, när det kommer till kroppsberöring? Det har en grupp forskare vid Oxford University och Aalto-universitetet i Finland nu tagit reda på.

”The Touchability Index” visar hur bekväma män och kvinnor är med att någon rör vid olika delar av deras kropp. Den gula färgen indikerar ”mest bekväm”, medan den svarta indikerar ”minst bekväm/tabu”. Indexet visar en variation av olika människors beröringar – från partners och vänner till släktingar och fullständiga främlingar. Foto: Oxford University/Aalto University

Ingen fotmassage, tack!

Totalt 1300 försökspersoner från Frankrike, Storbritannien, Italien, Finland och Ryssland ombads att teckna var på kroppen de var okej med att någon rörde vid dem – allt från deras partner och närmaste familj till en helt okänd person på gatan.

Möter du en främling på gatan ska du nog begränsa dig till en enkel handskakning, om du inte vill skrämma bort vederbörande. Rapporten konstaterar nämligen att vare sig män eller kvinnor är trygga med att människor de inte känner rör vid något annat än deras händer.

Något av det intressantaste med undersökningen är dock den ibland påtagliga skillnaden mellan män och kvinnor.

Män känner till exempel ett betydligt större obehag än kvinnor om en främling rör dem i ansiktet och på fötterna. Å andra sidan är inga områden tabu hos mannen, när det kommer till beröringar av en främling av motsatt kön:

Foto: Oxford University/Aalto University

”Resultaten indikerar att beröring är ett viktigt redskap för att upprätthålla sociala relationer. Ju större njutning vi får av en viss beröring, desto mer selektiva är vi också i vårt urval av vem som får lov att röra oss”, säger forskaren Juulia Suvilehto från Aalto-universitetet i rapporten.

Forskarnas body maps visar för övrigt att britterna har störst beröringsskräck av de fem europeiska nationaliteter som har medverkat i undersökningen.

Läs hela rapporten här

Läs också

Kanske är du intresserad av...