National Geographic skriver historia med ett starkt nummer om kön och könsidentitet

Nu ger National Geographic Sverige ut ett specialnummer, som redan väckt reaktioner i USA.

26 januari 2017 av Karen Gunn, chefredaktör

Missa inte National Geographic Sverige nummer 1/2017 – finns att köpa nu.

 I specialnumret utforskar vi könsidentitet och könsroller, och hur den traditionella uppfattningen av könsbegreppet – vetenskapligt och socialt – förändras snabbt.

Under hela livet förses vi med etiketter – lång, kort, tjock, smal, nördig, kreativ – som får betydelse för hur vi uppfattar oss själva, och för hur omvärlden uppfattar oss. Inget har dock så stort betydelse för vår identitet och vårt öde som den allra första etikett vi får vid födseln: ”Det blev en pojke” eller ”det blev en flicka”.

Oavsett var i världen man bor har den etiketten avgörande betydelse för vilka roller och förväntningar vi ställs inför. Vi har därför frågat åttio stycken nioåriga barn runt om i världen hur deras kön påverkar deras liv. Läs artikeln här.

En av de nioåringar vi pratade med är Avery Jackson, som pryder omslaget till detta nummer. ”Det bästa med att vara flicka är att jag inte behöver låtsas vara en pojke”, säger hon.


Starka reaktioner

Det är första gången en transperson har varit på tidskriftens omslag – och det är en av de saker som har väckt starka reaktioner, sedan temanumret kom ut i USA för att par veckor sedan. Temanumret har genererat flera tusen mejl, brev och kommentarer på sociala medier – och reaktionerna omfattar allt från entusiasm och ilska till oro och tacksamhet.

På senare år har könsdebatten blivit mycket mer nyanserad. Många unga ser i dag kön som en flytande skala och inte enbart en fråga om pojke eller flicka. Den mer komplexa attityden speglas även av forskarna, som har börjat avkoda det breda spektrum av biologiska, kulturella, politiska och sociala faktorer som tillsammans skapar vår könsidentitet.


Vårt kön avgör vårt öde

Kön betyder väldigt olika saker på olika håll i världen. I en del fattiga områden riskerar flickor att bli bortgifta i alltför ung ålder och utsättas för våld, enbart för att de är flickor. Beroende på om man är född i Sverige eller Kenya är det en enorm skillnad mellan vilka förväntningar en pojke ska infria för att accepteras som en ”riktig” man. Hur ser då villkoren ut för dem som inte känner att de passar in i någon av de båda kategorierna?

Allt det och mer därtill ser vi närmare på i ett temanummer som är proppfullt av artiklar om ett ämne som genomsyrar allt vad det innebär att vara människa: vår identitet som man, kvinna eller något helt annat.

Läs också

Kanske är du intresserad av...