Varför nyser vi?

När vi nyser blir vi av med bakterier och andra oönskade, främmande kroppar, men nysningar har även ett annat, nyupptäckt syfte, visar en ny undersökning.

15 augusti 2012 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

När vi andas in främmande partiklar upptäcker sensorer i vår näsa och våra bihålor främmande kroppar. Sensorerna skickar en signal till cilierna, som är oerhört små flimmerhår i våra näsborrar och bihålor, om att de ska sätta sig i rörelse och avlägsna de störande partiklarna.

Denna process ”går alltid på tomgång” med cilierna redo att gå till verket vid behov, säger en av undersökningens upphovsmän, Noam Cohen, som är otorinolaryngolog – öron-, näsa- och halsspecialist – vid University of Pennsylvania och Philadelphia VA Medical Center i USA.

Nysningar är som Ctrl-Alt-Delete

Undersökningen visade att den luft som skickas ut vid en nysning inte bara rensar näsans luftvägar utan även får ciliernas sensorer att lägga i högsta växeln under en längre period på omkring ett par minuter, säger Noam Cohen.

På det sättet fungerar en nysning genom att ”nollställa systemet precis som Control-Alt-Delete” på en dator, säger han.

Undersökningen understryker vilket ”underskattat organ” näsan är, i synnerhet med avseende på att hålla oss friska, tillägger Stella Lee, som är otorinolaryngolog vid University of Pittsburgh School of Medicine.

Nysningar avlägsnar slem, men inte hos alla

Cilierna, som i mikroskopet liknar ”en ryamatta i konstant rörelse”, leder ut potentiellt skadliga ämnen ur våra lungor och antingen upp till våra näsborrar, där de förs ut, eller ned genom matstrupen, där magsyran tar kål på skadliga organismer eller partiklar, säger Stella Lee.

För att fungera behöver cilierna slem, som levereras av näsan. Den producerar omkring en liter om dagen, varav största delen sväljs.

Människor med bihåleinflammation och genetiska åkommor som cystisk fibros har svårt att bli av med slemmet, även om de nyser mycket.

Denna skenbara motsägelse fick Noam Cohen och hans kollegar att fundera på om nysningar spelar en roll för att få cilierna att avlägsna slem, och om denna process av någon anledning hämmas hos patienter med bihåleinflammation.

Forskarna tog prover på celler från näsborrarna hos både friska personer och patienter med bihåleinflammation. Forskarna odlade cellerna i ett värmeskåp i flera veckor, tills cellerna bildade samma typ av yta som finns i våra bihålor.

Därefter blåste forskarna luft på ytan, ett slags ”laboratorienysning”, och ”det bekräftade mycket riktigt vår hypotes. Om man blåser luft på dessa celler, slår [deras cilier] snabbare”, säger Noam Cohen.

När forskarna tog vävnad från patienter med bihåleinflammation och blåste luft på vävnaden, slog cilierna emellertid inte snabbare.

Patienter med bihåleinflammation får inte samma cellrespons som friska patienter, när de nyser, säger Noam Cohen.

Till exempel kan kronisk inflammation eller gifter i bakterier, som är kopplade till bihåleinflammation, kanske hindra cilierna från att fungera ordentligt, säger han.

Kan gynna patienter med bihåleinflammation

Noam Cohen säger att nästa fråga är: ”kan vi ta denna information och översätta den till en ny behandlingsform?”

I teorin kommer forskare till exempel att kunna utveckla nässpray eller andra typer av urvärtes behandling, som kan få cilierna att jobba hårdare hos personer med nedsatt förmåga att bli av med slemmet.

Stella Lee vid University of Pittsburgh håller med om att den nya undersökningen ”öppnar möjligheter för behandlingar”.

Det finns inga ”tillfredsställade behandlingsmöjligheter” för bihåleinflammation, konstaterar Stella Lee. Patienterna behandlas för det mesta med läkemedel och kirurgi för att åtgärda symptomen, som kan omfatta tilltäppta luftvägar, reducerat lukt- och smaksinne samt smärtor eller svullnad i ansiktet.

”Om vi kan komma på något som kan avhjälpa denna sjukdom”, säger undersökningens medförfattare Noam Cohen, ”kommer det att få kolossal betydelse”.

Nysundersökningen publicerades i augustnumret av FASEB Journal.

Läs också

Kanske är du intresserad av...