Dvärgväxt hämmar cancer

Brist på hormon hos småväxta skyddar mot cancer.

16 oktober 2013

Nicolas Añazco är 17 år och 1,14 lång. Han kommer från Ecuador och lider av den sällsynta åkomman Larons syndrom som orsakar dvärgväxt. Nicolas kommer aldrig att bli lika lång som sina kamrater. Å andra sidan kommer han med stor sannolikhet inte heller att utveckla de svåra sjukdomar som i regel drabbar människor, när de blir äldre.

"Vi skrattar för att vi vet att vi är immuna mot cancer och diabetes", säger Luis Sanchez, som är 43 år gammal och liksom Nicolas har Larons syndrom och kommer från provinsen El Oro i Ecuador.

Det är nog att överdriva de senaste vetenskapliga rönen, men under försök vid University of Southern Californa fann cellbiologen Valter Longo att blod från de ecuadorianska patienterna tycks skydda mänskliga celler mot cancer i laboratoriet.

Ett hormon kan ligga bakom cancer

Vilken magisk ingrediens innehåller då deras blod?

"Ingen", säger Valter Longo. Faktum är att den avgörande faktorn är frånvaron av något: ett hormon som kallas IGF-1.

Blodet skyddade mot cancer för att det innehåller ovanligt lite IGF-1, som spelar en viktig roll för barns tillväxt, men även gynnar cancersjukdomar och har en reglerande inverkan på ämnesomsättningen.

Det är knappast så enkelt att man genom att styra mängden av ett enskilt hormon i människans blod kan förhindra cancer eller andra sjukdomar, men IGF-1 fortsätter att dyka upp inom den forskning som ägnar sig åt människans livslängd.

Medan vi väntar på svaren kan Nicolas Añazco och andra med Larons syndrom glädja sig åt att de nog slipper cancer och diabetes och med stor sannolikhet lever längre än de flesta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...