Fråga 1 – Varifrån kommer ebolaviruset?

Varifrån kommer ebolaviruset?Utbrottet inleddes i början av december 2013 i en by vid namn Meliandou i sydöstra Guinea, inte långt från gränserna till både Liberia och Sierra Leone. Det första kända fallet var ett tvåårigt barn, som avled den 6 december efter att ha haft feber, kräkningar och svart avföring. Barnets mor avled en vecka senare, och därefter följde en syster och en mormor – alla med symptom som omfattade feber, kräkningar och diarré. Därifrån spred utbrottet sig till andra byar via personer som varit på sjukbesök eller deltagit i begravningar.

28 oktober 2014

Varifrån kommer ebolaviruset?

Utbrottet inleddes i början av december 2013 i en by vid namn Meliandou i sydöstra Guinea, inte långt från gränserna till både Liberia och Sierra Leone. Det första kända fallet var ett tvåårigt barn, som avled den 6 december efter att ha haft feber, kräkningar och svart avföring. Barnets mor avled en vecka senare, och därefter följde en syster och en mormor – alla med symptom som omfattade feber, kräkningar och diarré. Därifrån spred utbrottet sig till andra byar via personer som varit på sjukbesök eller deltagit i begravningar.

Inte förrän i mars, tre månader senere, larmade lokala myndigheter Guineas hälsodepartement om dessa gruppvis utbrott av en besynnerlig, dödlig sygdom ute på landet. Vid det laget hade antalet fall börjat stiga hastigt till följd av överföring mellan människor. Kedjan av inbördes relaterade fall väcker dock frågan om den ursprungliga källan. Hur blev det första barnet sjukt?

Fruktfladdermus misstänks

Ebola är ett zoonotiskt virus, vilket betyder att infektionen kan överföras från djur till människa. Zoonosen kan leva sitt normala liv i ett så kallat värddjur, där den obemärkt kan vistas under lång tid utan att ge upphov till några symptom.

Värddjuret för ebolavirus är fortfarande okänt – trots att man i 38 år, alltså sedan det första utbrottet 1976, har försökt identifiera det – men en eller flera slags fruktfladdermöss, däribland Hypsignathus monstrosus, misstänks. Hypsignathus monstrosus lever i sydöstra Guinea. Det är möjligt att någon har dödat en för att få mat och tagit med den till Meliandou, där barnet har smittats, antingen genom direkt kontakt med fladdermusen eller genom att få viruset från en vuxens händer.

Varför är dessa fakta och antaganden viktiga? För att de är påminnelser om att ebolavirus är hemmahörande i skogarna i Ekvatorialafrika. Det kommer aldrig att utrotas, så länge dessa skogar existerar, såvida inte värddjuret utrotas (vilket inte är att rekommendera), eller botas från virusinfektionen (inte sannolikt). Viruset kan dra sig tillbaka och gömma sig i åratal, men förr eller senare kommer det att dyka upp igen som följd av en olycklig kontakt mellan människa och värddjur. Då kommer det att spridas bland oss på nytt. Alla tankar och all planering kring hur vi i framtiden ska försvara oss mot virussjukdomen måste ta hänsyn till detta faktum.

Läs också

Kanske är du intresserad av...