Fruktad sjukdom är nära att utrotas

Enligt WHO är vi för andra gången på väg att utrota en fruktad sjukdom. Senast var det smittkoppor – den här gången är det polio som går mot sitt slut.

21 april 2016 av Babak Arvanaghi

Med lite tur kan 2016 bli det sista året någonsin som någon blir smittad med polio.

Sjukdomen, som också kallats för barnförlamning, har enligt WHO hittills drabbat tio nya offer i år. 2015 smittades 74 personer.

För att nå hela vägen i mål har en tvåveckorsinsats påbörjats, där världens poliovaccinprogram ska uppgraderas.

Poliovaccin kan smitta

Det nuvarande trivalentvaccinet – en vaccin som skyddar mot alla tre typerna av poliovirus – ska bytas ut mot en bivalent version. Det beror på att en av de tre poliotyperna inte har drabbat människor sedan 1999.

Dessvärre har det trivalenta vaccinet en biverkning och det är att det kan leda till nya smittade.

Vaccinet består av försvagat virus, och i vissa fall kan viruset överleva en resa genom människokroppen och utsöndras med avföringen. I områden med bristande hygien kan det försvagade viruset överföras till en ny värd som kan bli bärare av sjukdomen.

Polio finns bara i två länder

Poliooffer kan bli lama i olika delar av kroppen. I vissa fall angriper viruset lungorna, vilket kan leda till döden.

I början av förra århundradet låg polio bakom tusentals dödsfall och det var först genom 1980-talets vaccinprogram som man på allvar började komma till rätta med sjukdomen.

I dag är det bara i Afghanistan och Pakistan som det fortfarande finns en risk att man smittas med polio.

Om man lyckas utrota sjukdomen är det bara andra gången som man lyckas göra kål på ett virus som drabbar människor. Det andra fallet var smittkoppor, som förklarades utrotade 1980.

Läs också

Kanske är du intresserad av...