Grafik: Se hur ebola sprider sig

Sedan mars har utbrottet av ebolavirus rasat i Västafrika. Här visar en grafik hur ebolavirus har spridit sig sedan det första fallet konstaterades.OBS: Siffrorna i denna artikel uppdaterades senast den 15 oktober.

24 oktober 2014 av Kelsey Nowakowski - Xaquín G.V. - Jason Treat - Maggie Smith - Anna Scalamogna and Lauren James. NG staff: Edward Benfield - Daily news

Ebola: Utbrottet spåras

Sedan mars har utbrottet av ebolavirus smittat 8995 människor och orsakat 4492 dödsfall i Västafrika. De senaste veckorna har USA och Spanien rapporterat om de första fallen, vilket internationellt har lett till en intensifierad diskussion om hur viruset kan hejdas. I brist på en godkänd behandling kämpar Världshälsoorganisationen (WHO) för att hejda en epidemi som har lett till fler smittade och fler dödsfall än samtliga tidigare ebolautbrott tillsammans.

Var har sjukdomen spridits?

Det första fallet dök upp i Guinea i början av december 2013, men forskare identifierade inte ebola som orsaken förrän i mars. Sjukdomen, som delar många symptom med kolera och malaria, uppmärksammades inte av hälsovårdsmyndigheterna förrän en läkare lade märke till att många patienter led av hicka – ett typiskt tecken på ebola. Under de fyra månader som sjukdomen inte uppmärksammades hann den sprida sig i Guinea. Se grafiken i galleriet högst upp. Där kan man se sjukdomens utveckling vecka för vecka, och att antalet fall började öka på allvar från mitten av augusti.

Den dödligaste typen …

Zairestammen av ebolavirus, som ligger bakom det nuvarande utbrottet, är sjukdomens dödligaste stam. Med en dödlighet på omkring 50 procent – den varierar från 39 procent i Sierra Leone till 64 procent i Guinea – har den redan krävt 4492 människoliv. Mer än hälften av dödsfallen har inträffat i Liberia, där man i landets huvudstad nyligen upplevt en ökning.

… av en dödlig sjukdom

Sedan de första utbrotten i Afrika 1976 har tre av de fem typerna av ebolavirus stått för alla de sjukdomsfall som visas nedan: Sudan-, Bundibugyo- och Zairetyperna. En fjärde typ (Taï Forest) låg bakom ett enda, icke dödligt fall i Elfenbenskusten 1994. En femte (Reston) har än så länge inte överförts till människor.

Läs också

Kanske är du intresserad av...