Mjältbrand väckt till liv efter 75 års dvala

Ett utbrott av mjältbrand härjar i Sibirien. Den fruktade bakterien har legat i dvala i den frysta jorden, men klimatförändringar har väckt den till liv igen.

15 augusti 2016 av Babak Arvanaghi

Minst 90 personer är inlagda och en 12-årig pojke har dött i ett utbrott av den fruktade sjukdomen mjältbrand i nordvästra Sibirien. Orsaken till det våldsamma utbrottet är det allt varmare klimatet.

Mjältbrandsjukdomen orsakas av anthrax-bakterien. Det är en synnerligen kraftfull bakterie, som kan gå i dvala och överleva i århundraden innan den blir aktiv igen.

Sannolikt kommer smittan från liket av ett infekterat rendjur eller en människa, som har varit nedfrusen i den sibiriska permafrosten. Men på grund av ovanligt höga sommartemperaturer har liken tinats upp och bakterierna väckts till liv.

I dvala sedan 1941

Enligt de ryska myndigheterna har bakterierna i det nuvarande utbrottet legat i dvala sedan det senaste stora utbrottet 1941, därför att de har varit nedfrysta.

När det infekterade liket har tinats upp har bakterierna "vaknat" och har spritt sig till de lokala rendjursflockarna, där mer än 2?300 djur har satt livet till. Därifrån har smittan nått människor som har ätit viltkött.

Utbrottet har i synnerhet drabbat ett nomadfolk, som hör hemma på Jamalhalvön i nordvästra Ryssland.

Militären har satts in

Mjältbrand förekommer i flera varianter – utbrottet i Sibirien drabbar matsmältningskanalen. Symptomen är bland annat blodig diarré, blodiga kräkningar, illamående och magsmärtor. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika, och cirka 60 procent av de som behandlas överlever.

I Sibirien har en militärenhet med specialinriktning på biologisk krigföring satts in för att förhindra att infektionen sprider sig.

Läs också

Kanske är du intresserad av...