Vaccin och vetenskap möter motstånd

Vaccinationsprogram har utrotat sjukdomar som smittkoppor och gjort stora delar av världen immuna mot bland annat polio och difteri. Många har dock börjat välja bort vaccinen – och vetenskapens argument.

25 mars 2015 av Gitte Hou Olsen

Vaccin räddar liv men möter allt kraftigare motstånd

På internet vimlar det av skeptiker, som passionerat argumenterar för varför vi inte ska låta oss vaccineras. Deras argument bottnar ofta i en djup misstro till den medicinska vetenskapen.

Faktum är att vaccinationer räddar liv. Varför väljer allt fler människor trots det att tacka nej till att ingå i de rekommenderade vaccinationsprogrammen?

Somliga anser att det växande motståndet mot vacciationer har sina rötter i en alltmer utbredd misstro gentemot vetenskapen generellt. Det är en misstro som sprids fort via internet, där alla påståenden, dokumenterade såväl som odokumenterade, snabbt kan nå ut till många.

Läs mer

National Geographic har tagit på sig att undersöka vad som driver det organiserade och ibland hårdnackade motståndet mot vetenskapen. Läs den spännande historien om de personer som hävdar att månlandningen, evolutionen och den globala uppvärmningen är välorkestrerade bedrägerier i artikeln Tvivlets tidsålder från National Geographic nummer 3/2015 här.

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...