Virusjägaren Vicki Jensen

Vicki Jensen har vigt sitt liv åt att utveckla läkemedel och vaccin mot dödliga virus.

21 november 2013 av Pat Walters

Vicki Jensen hade just hade börjat på universitetet när hon läste Richard Prestons bästsäljare Het zon, som handlar om dödliga virus. Hon tänkte: "Det där vill jag också hålla på med." I dag gör hon det. Den 38-åriga forskaren arbetar som virolog på laboratoriet Biosafety Level 4 under det statliga amerikanska forskningscentrumet Integrated Research Facility i Fort Detrick i delstaten Maryland. Hennes forskargrupp utvecklar läkemedel och vaccin mot de mest dödsbringande virus vi känner till.

Hur börjar en typisk arbetsdag för dig?

Jag stiger upp och ser till att inte dricka för mycket kaffe, för på jobbet måste jag ta mig igenom en sju minuter lång desinficerande dusch innan jag kan gå på toaletten. Dessutom måste du ta av dig din lufttäta skyddsdräkt.

Hur fungerar den?

Luften kommer in genom en slang i sidan. Man sitter alltid fast i någonting. Det är övertryck i dräkten, så om den skulle gå sönder pyser luften snabbt ur den, ungefär som en ballong. På så vis hålls alla virus ute. Man hör inte talas så mycket om ebola längre. Antalet utbrott ökar, men om man tittar på det totala antalet dödsoffer kan ebola inte ens jämföras med exempelvis influensa. Det är emellertid ett livsfarligt virus, och det finns fortfarande ingen dokumenterad behandling mot det. Därför har det fått en del uppmärksamhet ur bioförsvarssynpunkt.

Sprids ebola inte bara via utväxling av kroppsvätskor?

Jo, än så länge. Vi har tittat närmare på om viruset skulle kunna överföras med en sprejflaska. Ebola som uppför sig som influensa – det blir inte mycket värre än så.

Skrämmer det dig att jobba med någonting som är så farligt?

Inte särskilt. Men visst, det händer att jag blir rädd för virus, fast bara i okontrollerade situationer. När min son föddes var han väldigt sjuk. Jag köpte ett kramdjur format som ett ebolavirus och lade det i hans vagga. Min mamma frågade vad jag pysslade med. "Det ska jaga bort de mindre farliga bacillerna", svarade jag.

Har din son kvar sitt ebolakramdjur?

Ja. Han är fem år nu. Han sover med det varje natt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...