Vår mat färgas av löss?

Sköldlöss används allt oftare som färgämne i mat och smink.

7 juni 2011

Ett strålande rött färgämne, som utvinns ur koschenillsköldlusen – som en gång i tiden togs till Europa av de spanska erövrarna – ger modern mat och kosmetika en djup glöd. Hos enstaka individer kan ämnet dock ge svullnad, utslag eller luftvägsproblem. Ämnet är godkänt i EU med numret E120 och kallas karmin eller koschenill.

De färgrika sköldlössen finns naturligt i bland annat Centralamerika, där de lever på vissa kaktusarter. Den röda färgen utvinns genom att lössen torkas och mals till ett pulver.

I början av 1500-talet började förmögna européer klä sig i kläder som hade färgats med karmin. Den brittiska armén använde färgämnet under 200 år för att färga sina röda rockar, men produktionen av karmin minskade, när man på 1800-talet började producera billigare, syntetiska färger.

På senare tid har man dock på vissa håll på nytt börjat producera karmin, så att det nu åter finns ett naturligt alternativ till de konstgjorda färgämnena.

Mat och drycker

Godis, småkakor, yoghurt, gelatinkapslar och juice kan innehålla karmin, som på varudeklarationen anges med numret E120.

Textilier

Brodyrgarn, konsthantverk och finare plagg handfärgas med karmin. Industriell textilfärgning använder i regel billigare färgämnen.

Smink

Allt rött, rosa och brunt på sminkhyllorna – såsom rouge, läppstift, mascara, nagellack och ögonskugga – kan innehålla koschenill.

Läs också

Kanske är du intresserad av...